Adaletten bu defa polise ?pardon'

Haber Giriş : 21 Mart 2005 05:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki polis memuru İstanbul Seyrantepe'de ıssız bir parkta Ümit K. ve kız arkadaşı E.V.'yi otomobilin içinde uygunsuz vaziyette yakaladı.

Beşiktaş'ta bir emniyet amirinin yeğeni olduğunu söyleyerek polislerle tartışan 19 yaşındaki Ümit K., ardından ?42 milyon liramı gasp ettiler.? diyerek memurları Sanayi Polis Karakolu'na şikayet etti. Şikayet üzerine savcılıkta ifadesi alınmadan hapse atılan 22 yıllık polis memuru Nihat Turan, 3 ay tutuklu kaldıktan sonra E.V.'nin hakime ?Biz iftira atmıştık.? diye mektup yazmasıyla ikinci duruşmada beraat etti. E.V. mektupta, ?Hakim amca, Ümit yalan söyledi. İftiradan dava açılır diye ilk duruşmada gerçeği söyleyemedi. İşin buraya varacağını bilsek iftira atmazdık.? dedi. Ümit K. da ilk duruşmada karakoldaki ifadesinin aksine gasba uğradığı için değil, kız arkadaşının yanında küçük düşürüldüğü için polislerden şikayetçi olduğunu söyledi. Bu arada İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan polis Nihat Turan ise mahkeme kağıdı, tutuklu bulunduğu Metris Cezaevi yerine yanlışlıkla Bayrampaşa Cezavi'ne gönderilince ilk duruşmaya katılamadı.

Şikayetçi Ümit K.'nın karakoldaki ifadesini duruşmada değiştirmesi ve kız arkadaşı E.V.'nin de ilk duruşmadan sonra kendisine elyazısıyla bir mektup yollaması üzerine hakim, Ferhan Şensoy'un yanlışlıkla hapis yatan bir adamı canlandırdığı filmde olduğu gibi ?pardon? diyen bir kararla tutuklu polisi beraat ettirdi. Polisin avukatı Ali İhsan Turan, ?Türkiye'de suç isnat edilen insanlar, adaletin imkansızlık ve iş yoğunluğu bahane edilerek boş yere tutuklanabiliyor. Savcı, soruşturmada polisten gelen ifadelerle yetinmeyip şikayetçi ve sanığı çağırıp ifade alma zahmetine katlansaydı bütün bunlar yaşanmazdı.? dedi. Nihat Turan, Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Büro Amirliği'nde, eski adıyla asayiş ekiplerde görev yapıyordu. 19 Aralık 2004 akşamı saat 20.30'da tinercilerin ve hapçıların mekanı olarak bilinen bir parkta metruk gibi duran bir otomobille karşılaştı. Ekip arkadaşı Hamza ile birlikte otomobile yaklaştığında arabanın içinde Ümit K. ile 18 yaşından küçük kız arkadaşı E.V.'nin olduğunu fark etti. Ümit K., güvenli olmayan bu mekanı terk etmesini isteyen polislerle ?Sizden mi izin alacağız?? diyerek tartıştı. Ardından kız arkadaşı ile birlikte karakola giderek polis memuru Nihat Turan ve Hamza'dan şikayetçi oldu. 3 ay sonra her ikisi de beraat etti. Ancak Emniyet, prosedür gereği her ikisini de açığa aldı.

Nigar Turan, eşi Nihat Turan'ın 22 yıllık polis memuru olduğu halde halen kirada oturduklarını, eşinin açığa alınıp hapse düşmesiyle kendisinin iş bulup çalışmak zorunda kaldığını söyledi. Nigar Turan, gasp iddiasına maruz kalan eşinin Sanayi Karakolu'nda daha önce sürtüştüğü bir komiserin yardımıyla da senaryo uydurularak başının yakıldığını öne sürdü. Nigar Turan, ?Polis Sandığı'ndan para çektiğimiz için maaşımızdan 600 milyon lira kesiliyordu. İftirayla hapse atılınca eşim açığa alındı ve maaşı da kesildi. İki çocuğuma ekmek alabilmek için bir sucuda iş bulup çalıştım. Bir iftira yüzünden hayatımız karardı.? dedi.

Avukat Ali İhsan Turan, ?Adalet yanıldığını anlayıp ?pardon' dedi; ama telafisi imkansız zararlara yol açtı. Hukukun ?suç ispatlanıncaya kadar sanık masumdur' ilkesi yerine ?ateş olmayan yerden duman tütmez' mantığıyla hareket ediliyor.? dedi. Kız arkadaşının yanında küçük düşürüldüğü için intikam amacıyla şikayet edildiğinin ortaya çıkmasıyla ve kızın ?İftira attık.? diyen mektubuyla polis memurunun kurtulduğunu belirten Av. Turan, ?Şikayetçiler iftiralarını itiraf etmeseydi bir polis ailesinin hayatı kararacaktı. 3 aylık ?pardon' bile nelere yol açtı?? dedi.

Bu arada polis memuru Nihat Turan, mağdur olduğunu belirterek kendisine iftira atan Ümit K. hakkında 50 milyar liralık tazimat davası açacağını söyledi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber